Regel zelf
Natuurlijk aan je vrienden en familie, maar ook aan de gemeente waar je naartoe verhuist. Dit doe je via de website van de gemeente Enschede of Hengelo. Daar lees je alles over hoe dit in zijn werk gaat. Vergeet ook niet om je verhuizing door te geven aan andere instanties. Zoals je verzekeraar, bank, sportschool of tandarts.
Controleer onder het kopje ‘Huurspecificatie’ in je huurcontract of gas, water en elektra (deels) in je servicekosten zitten. Is dat niet zo? Dit betekent dat je zelf contracten moet afsluiten met een leverancier naar keuze. Woon je op Roombeek, dan heb je te maken met stadsverwarming en sluit je een contract af via Ennatuurlijk. Voor vragen over water heeft Vitens ook een handige website.
En dan nu de écht belangrijke zaken. Tv en internet. Het is belangrijk dat je zelf een contract afsluit met een leverancier naar keuze. Wil je weten of glasvezel beschikbaar is op jouw adres? Doe dan online een postcodecheck.
Of je alles zelf moet betalen? Op de website van de Belastingdienst kun je een proefberekening van je huurtoeslag maken. Ook kun je daar huurtoeslag aanvragen. Let wel even op: bij de berekening van de huurtoeslag wordt uitgegaan van de rekenhuur. Dit bestaat uit kale huur en de volgende servicekosten: elektriciteit en schoonmaak van de algemene ruimten. De exacte bedragen van de servicekosten vind je terug in je huurcontract onder het kopje 'Huurspecificatie'.
Wanneer je op jezelf gaat wonen is het verstandig om een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA) af te sluiten. Zo ben je verzekerd wanneer iemand door jou bijvoorbeeld gewond raakt. Of als je per ongeluk de telefoon van je huisgenoot in de wc laat vallen. Voor een klein bedrag per maand kun je ook je inboedel verzekeren bij een verzekeraar naar keuze. Je bezittingen zijn dan verzekerd tegen brand-, water-, inbraak- en diefstalschade. Let wel op: bij de meeste verzekeraars geldt bij diefstal dat er braakschade moet zijn. Huur je of ga je huren bij SJHT? Laat de deur van het huis, maar ook die van je kamer niet open.
We willen allemaal een schone omgeving om in te wonen. De milieupas geeft je toegang tot een ondergrondse restafvalcontainer en afvalbrengpunten. Hier kun je je afval weggooien. De pas is gebonden aan jouw adres, dus wanneer je weggaat uit je woning laat je de pas achter voor de volgende bewoner(s). Heeft de vorige bewoner de pas niet achtergelaten? Niet handig. Gelukkig kun je binnen drie maanden gratis een nieuwe pas aanvragen bij Twente Milieu. Naast het aanvragen van een nieuwe milieupas kun je bij Twente Milieu terecht voor de afvalkalender, informatie over afval scheiden, tarieven en het melden van een defecte/volle ondergrondse container en afvaldump.
We weten het. Niet leuk. Maar wel even goed om te weten. Huur je een kamer, dan kan het zijn dat wij de gemeentelijke belastingen en heffingen al in de huurprijs hebben verwerkt. Ontvang je een aanslag waterschapsbelasting van het GBLT? Neem dan even contact met ons op om te overleggen of je hiertegen bezwaar kunt maken. Huur je een studio of appartement, dan krijg je één keer per jaar een aanslag voor gemeentelijke belastingen en heffingen. Of en hoe je kwijtschelding kunt aanvragen vind je op de website van het GBLT.
Via ons huurdersportaal ‘Mijn SJHT’ kun je allerlei huurzaken snel en makkelijk online regelen.
Denk
bijvoorbeeld aan:
het wijzigen van je gegevens
je huur betalen via iDeal
een reparatieverzoek indienen
je huur opzeggen
sjht.nl maakt gebruik van cookies om onze website te verbeteren, maar alleen met jouw toestemming. Bij instellingen lees je meer over hoe het werkt.